Hemma och mellanlandar efter julfirande i Gävle. Har därmed fått tillgång till vågen, vilket ju var rätt tråkig läsning. Har lagt på mig en massa vätska på grund av alkoholdrickande med govänner. Hoppas att några liter vatten ska göra susen. Så. På´t igen. Och hur går man på´t igen efter ett nederlag?
Tja... Det är bara att köra igång och sysselsätta sig med distraktioner. En bra distraktion för mig är faktiskt matlagning. Och eftersom jag inte har någon annan att laga mat till idag, så får det bli någonting för mig. Grönsaksbuljong.
Eftersom jag inte gillar alla jäkla tillsatsämnen som buljongtärningar innehåller, tänkte jag ge mig på att koka helt egen. Jag har aldrig kokat grönsaksbuljong förr, så det här kan bli exakt vad som helst. Jag kommer höfta som vanligt.
Just nu är det både världens godaste och världens äckligaste grönsaksbuljong samtidigt eftersom den inte är färdig än. Så den får kallas "Schrödingers Grönsaksbuljong".
Varsågoda, här är receptet på ett ungefär som jag planerar att det ska bli.
1liter vatten
En massa varierade grönsaker som känns kokbara. (I den här använder jag Morötter, Palsternacka, ett par potatisar för stärkelsen, Paprika, Fänkål, Kålrot, och tre små tomater)
2 Chilifrukter
1Gul lök
1 Purjolök
Ett knippe bladpersilja
Några nypor Salt
Blandade pepparkorn
1 liten svätt rom
4-5 vitlöksklyftor
Ett par matskedar olivolja.
Hacka alltihopa grovt. ner med allt i en stor kastrull och koka under lock i ca 45-60 minuter.
Sila av och spara grönsaksvattnet. (Spara de kokta grönsakerna också. Du kan säkert göra nån lattjo röra av dom.)
Låt det smaksatta vattnet sjuda ner tills fonden/buljongen är färdig. Jag har ingen aning om vad det blir för konsistens. När jag kokt lammbuljong på ben, så gör ju märg och ben att konsistensen blir geléig när den reducerade fonden får svalna. Här vet jag inte. Hoppas potatisens stärkelse gör någonting för just konsistensen. Det låter logiskt i mitt huvud.
Det luktar gott hittills, åtminstone. Uppdaterar dig om resultatet sen.
Hörni. Det blev ju svinbra smakmässigt! Konsistensen kommer nog fortsätta vara halvsegt rinnande även efter kylning, men det går ju att frysa som iskuber.
SvaraRadera